Mama și bebelușul

Lista de control pentru proaspetele mame 

Cafea și caiet

Iată o listă de control simplă după care să te ghidezi în primele luni ale vieții de părinte. O poți descărca sau imprima pentru a fi cât mai ușor de utilizat.

Descarcă

Înregistrează nașterea

În România declararea nașterii bebelușului se face în maternitate, în termen de 3 (trei) zile de la naștere, în urma ei obținândcertificatul constatator al nașterii. Acesta se eliberează de către unitatea medicală unde ai născut sau, dacă ai născut la domiciliu, de către dispensarul medical teritorial.Înregistrarea nașterii copilului tău se face de către structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. sau de ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale în a cărei rază a avut loc nașterea. . Termenul pentru declararea și înregistrarea nașterii copilului este de:
a) 15 zile de la data nașterii, pentru copilul născut viu și aflat în viață;
b) 3 zile de la data nașterii, pentru copilul născut mort;
c) 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 15 zile;
În cazul în care depășești termenul legal de declarare a copilului, vei fi sancționată cu o amendă, iar scutirea de la plata acestei amenzi se va putea face doar în cazuri speciale de către primar.
Declarația de naștere este obligația oricărui dintre părinți, iar dacă, din diferite motive, nu o poate face niciunul, obligația revine medicului, persoanelor care au fost de față la naștere, personalului desemnat din unitatea sanitară în care a avut loc nașterea sau oricărei persoane care a luat cunoștiință despre nașterea copilului.

 

Ia un supliment cu multivitamine și minerale

După naștere, organismul tău poate avea nevoie de ajutor pentru a beneficia de cantități suficiente de substanțe nutritive importante atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Încearcă un supliment alimentar cu multivitamine și minerale special conceput pentru femeile care alăptează, cum ar fi Elevit 3
. Elevit 3 conţine vitamine, minerale, DHA și luteină pentru a ajuta la acoperirea necesităţilor tale nutriţionale crescute şi pentru a ajuta la dezvoltarea continuă a copilului tău.
Dacă nu alăptezi, poti conta de asemenea pe Elevit 3, pentru suport în recuperare.

 

Anunță venirea pe lume a bebelușului

Spune bun venit noului-sosit prin felicitări sau e-mailuri trimise prietenilor și rudelor!

 

Solicită ajutor financiar din partea statului

Ca mamă, ai acces lamai multe beneficii financiare pe care le poți solicita de la stat. Unul dintre ele este concediul maternal. Consultă criteriile de eligibilitate pentru Concediul de creştere a copilului. Unele primării oferă de asemenea ajutor financiar.

 

Obține calitatea de asigurat al CNAS pentru bebelușul tău și adaugă-l și la asigurarea ta privată de sănătate

Odată cu venirea pe lume, cel mic este de acum o persoană individuală și pentru ca el să beneficieze de servicii medicale din partea statului este necesar să-i obții calitatea de asigurat al CNAS. Ca să faci asta, verifică metodologia pe websiteul CNAS și de asemenea, contactează societatea cu care ai încheiat asigurarea ta privată de sănătate pentru a-l include si pe bebeluș în poliță.

 

Programează-te pentru consultul medical postnatal

Programează un consult la medicul tău după circa 6 săptămâni de la naștere pentru a te asigura că totul revine la normal. Este un moment bun pentru a discuta despre sentimentele tale și despre orice problemă pe care o ai.
Programează din timp consultațiile medicale și vaccinările bebelușului din primul an de viață

Consultațiile medicale periodice ale bebelușului sunt programate în general astfel: în perioada primelor6 luni de viațăa la aproximativ 2-4 săptămâni distanță, iar apoi bilunar, însă cel mai bine este să urmezi indicațiile medicului căci fiecare copil are specificitățile proprii.

 

Organizează consultațiile și vaccinările bebelușului

Vaccinarile din primul an de viață încep încă din maternitate și continuă la medicul de familie cu care e indicat să te consulți pentru întrebări și recomandări. De regulă trebuie făcute la 2, 4, 11 și 12 luni.

 

Explorează opțiunile de îngrijire și educație pentru copii

Confirmă aranjamentele de îngrijire a copilului dacă te întorci la muncă. Dacă ai în vedere o instituție de învățământ privată pentru copilul tău, poți începe deja să te interesezi. Listele de așteptare pentru unele școli private se închid cu mulți ani înainte.

 

Începe efectuarea de exerciții postnatale

Mușchii planșeului pelvian și abdominali vor avea nevoie de tonifiere după naștere. De ce nu te-ai alătura altor proaspete mame într-un curs de exerciții postnatale organizat de un spital sau o sală de sport din zonă/apropiere?

 

Ia în considerare contracepţia

Dacă nu intenționezi să rămâi din nou însărcinată, ia în considerare diferitele metode contraceptive. Contrar credinței populare, alăptarea nu este o metodă contraceptivă adecvată. Verifică cu medicul tău care sunt metodele care nu vor avea niciun efect negativ asupra laptelui matern.

 

Ai grijă de propria sănătate emoțională

Să nu te simți în apele tale în primele săptămâni după naștere este absolut normal, pe măsură ce încerci să jonglezi cu cerințele care vin la pachet cu nou-născutul. Aceste sentimente dispar, de regulă, de la sine, dar dacă te simți copleșită sau tristă după mai mult de 2 săptămâni de la nașterea copilului, vorbește cu moașa sau cu medicul tău.

Alăptarea

Familiarizează-te cu diferite poziții de alăptare

Alăptarea este unul dintre cele mai importante acte după nașterea celui mic, dar poate ridica diverse probleme. Poți însă învăța cum se „face” și dacă ai câteva poziții suplimentare de alăptat „în mânecă”, în cazul în care bebelușul tău refuză să se „conecteze”, nu poate fi decât foarte bine. Cere sfaturi de la moașă, medic sau un consultant în alăptare.

 

Investește în articole/dispozitive de sprijin suplimentare postnatale

Multe proaspete mame pariază pe pernele sau scaunele de alăptat. Confortul tău în timpul alăptării este foarte important, așa că nu îl considera un lux dacă crezi că astfel timpul de hrănire poate curge mai plăcut și mai mult confortabil. Acestea pot ajuta și la o poziție mai confortabilă a celui mic.

 

Ia un produs cu multivitamine pentru alăptare

O alimentație sănătoasă este importantă în general, mai ales în această perioadă. Asigura-te că ai o dietă variată și echilibrată,însă în mod aparte când vine vorba de alimente care pot să asigure aportul mai mare de nutrienți de care ai nevoie în perioada în care alăptezi. Ia în considerare Elevit 3 pentru a te asigura că obții suficiente substanțele nutritive importante, cum ar fi betacarotenul, omega 3, vitaminele din Grupa B, folatul și vitaminele C și D, calciul, fierul și zincul.

 

Optează pentru haine speciale pentru alăptat

Dacă mergi până la capăt și cumperi și bluze și rochii pentru alăptare sau investești doar în câteva sutiene de maternitate, depinde doar de tine. Pijamalele pentru alăptare sunt de asemenea disponibile pentru a le folosi în primele săptămâni în care stai mai mult în casă.

 

Cumpără o pătură sau o bucată de muselină pentru alăptare

Dacă nu te simți 100% confortabil să alăptezi în public sau în fața altor persoane, o pătură sau bucată de muselină pentru alăptare te va face să te simți mult mai bine. Nu toți bebelușii se vor bucura să fie acoperiți, dar merită încercat.

 

Cumpărați sau împrumută o pompă de sân

Laptele matern poate fi extras și manual, însă cu siguranță o pompă îți va face viața mai ușoară. Poți împrumuta una la început, dacă nu ești 100% convinsă de eficacitatea ei. Nu uitați însă să cumperi și biberoane și recipiente etanșe pentru depozitare. Pungile de depozitare a laptelui matern și tampoanele pentru sân care ajută la gestionarea oricărei scurgeri sunt o altă opțiune demnă de luat în seamă.

 

Umple frigiderul cu alimente sănătoase

O alimentație sănătoasă și identificarea alimentelor bogate în nutrienți potrivite pentru alăptare necesită o planificare prealabilă, așa că încarcă să ai frigiderul bine aprovizionat în orice moment. Legumele, fructele și carnea congelate sunt o modalitate excelentă de a te asigura că ai întotdeauna ceva la îndemână. Află mai Găsești mai multe informații nutriționale cu privire la alăptare pe pagina noastră dedicată nutriției.

 

Descărcă o aplicație pentru alăptare

Cu atât de multe lucruri noi care vin în valuri, este foarte greu să ții evidența tuturor hrănirilor și a progres pe care le faceți și tu și bebelușul tău. Aplicațiile pentru alăptare sunt prevăzute cu cronometre ușor de utilizat și jurnale pentru fiecare zi și sunt o modalitate excelentă de a ține pasul cu reperele perioadei.

 

Asigură-ți surse de divertisment în timpul alăptării

O sesiune de alăptare poate dura uneori chiar și până la 45 de minute. Desigur, în mare parte din acest timp se construiește legătura afectivă între voi, dar vor exista și momente în care ai nevoie de ceva divertisment personal. Descarcă emisiunile TV preferate, cumpără cărți audio sau fă-ți un playlist pentru alăptare pentru ca timpul să treacă cât mai plăcut.

 

Alătură-te unui grup de părinți

Dacă ești novice în ale maternității, este important să accepți tot sprijinul emoțional și practic pe care îl poți obține. Găsește un grup de părinți pe Facebook, Gumtree sau un site web pentru părinți și întâlnește-te cu alte mame care alăptează sau cu mame care au alăptat anterior. Te poți iniția chiar și în grupurile de parenting online dacă nu ești încă pregătită pentru ieșiri publice.

 

Participă la un curs de alăptare

Dacă ai întrebări despre alăptare, cursurile de alăptare îți pot oferi răspunsurile și sfaturile de care ai nevoie pentru a-ți construi încrederea în tine și a alăpta bebelușul cu și mai mult succes. Poți apela la moașă sau asistenta medicală de neonatologie sau poți găsi un consultant local în materie de alăptare care să te îndrume către cel mai apropiat curs sau poți căuta site-uri de parenting online pentru mai multe detalii.