Sarcina
Lista de control pentru perioada sarcinii
Iată o listă de control simplă menită să te ghideze printr-o sarcină sănătoasă. O poți descărca sau imprima pentru a fi cât mai ușor de utilizat.
Descarcă
Primul trimestru – săptămânile 1-12
Mergi la medic
Mergi la medic de îndată ce crezi că ești însărcinată. Medicul îți poate confirma că ești însărcinată, poate estima data nașterii și te poate ajuta să planifici programul de îngrijire a sănătății în perioada prenatală.
Fă programări pentru consultații prenatale
Pe toată durata sarcinii va trebui să mergi periodic la control pentru a te asigura că totul merge bine. Prima ta vizită prenatală la medic este esențială pentru identificarea factorilor de risc, ce pot afecta mama și/sau fătul. După aceasta, în cazul unei sarcini normale, următoarele consultatii se efectuează la interval de aproximativ o lună – vei lua în considerare recomandările medicului care îți va supraveghea sarcina.
Ia în considerare analizele de screening
Începând aproximativ cu săptămâna 11, ți se vor propune analize de sânge și ecografii pentru a evalua dezvoltarea bebelușului – se poate aprecia riscul de apariție a anomaliilor cromozomiale și pentru a verifica prezența oricăror malformații congenitale. Prima ta ecografie va avea loc la începutul sacinii, de regulă între săptămâna 7 și săptămâna 10, iar medicul tău îți mai poate indica și alte analize - urmează-i sfatul.
Fă o rezervare la spital pentru nastere
De îndată ce ai aflat că ești însărcinată, discută cu medicul despre opțiunile de naștere și fă o rezervare la spital.
Poți începe să iei multivitamine pentru sarcină în fiecare zi
Femeile însărcinate au cerințe nutriționale ridicate, organismele lor asigurându-le bebelușilor toate elementele de care au nevoie pentru a se dezvolta. Elevit 1 are un conținut ridicat de folați (acid folic și Metafolin), dar și alti nutrienți esențiali în sarcină precum fier și iod.
Recomandarea medicilor specialiști este să suplimentezi dieta zilnica cu minim 400 μg acid folic, cu timp de cel puțin o lună înainte de a concepe și trei în timpul sarcinii. Pentru recomandări individualizate adresează-te medicului.
Gestionează grețurile de dimineață
Dacă ai nevoie de ajutor cu gestionarea grețurilor de dimineață, încearcă remediile naturiste obișnuite și bazează-te pe medicul tău pentru a te ghida în gestionarea senzațiilor neplăcute ce pot apărea în această perioadă.
Renunță la fumat
Renunțarea la fumat este recomandată de îndată ce începi să bănuiești că ești însărcinată, dacă nu ai renunțat deja.
Tăie alcoolul de pe listă
Cea mai sigură opțiune este să eviți consumul de alcool în perioada în care ești însărcinată și alăptezi.
Mănâncă sănătos
Adoptă o alimentație nutritivă, echilibrată și variată pentru a-ți menține atât sănătatea ta, cât și pe cea a bebelușului. Află informații despre alimentele pe care să le eviți sau să le consumi în cantități limitate și bea multă apă.
Redu cantitatea de cofeină
Încearcă să consumi mai puțin de 200 mg de cofeină pe zi. Adică echivalentul a aproximativ 2 espresso. Nu uita însă că anumite cantități de cofeină se regăsesc și în ciocolată, ceai, unele băuturi răcoritoare și energizante.
Fă mișcare cu regularitate
Rămâi activă și încearcă să faci 30 de minute de mișcare la o intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, înot sau dans , în fiecare zi.
Află-ți drepturile în legătură cu concediul de maternitate
Întreabă-ți angajatorul despre drepturile pe care le ai la concediu de maternitate.
Solicită ajutor financiar din partea de statului
Ca proaspătă mamă, ai parte de mai multe beneficii pe care le poți solicita de la stat. Consultă criteriile de eligibilitate pentru Concediul parental cu plată sau Beneficiile fiscale pentru familii la Departamentul Servicii Umane de creştere a copilului. Unele primării oferă de asemenea ajutor financiar.
Înscrie-te pentru a primi ghidul nostru săptămână cu săptămână gratuit prin e-mail
Îți vom trimite un e-mail în fiecare săptămână pentru a-ți arăta progresele făcute de tine și de bebelușul tău. Urmărește-ți sarcina cu instrumentul Elevit – Călătoria ta până la naștere și înscrie-te pentru a primi buletinul nostru informativ.
Nu mai curăța litiera pisicii
Dacă ai o pisică, poată mănuși de cauciuc atunci când îi cureți litiera sau roagă pe altcineva să o facă. Dacă ai o pasiune pentru grădinărit, este bine să porți mănuși și în această activitate. Protejează-te de paraziții pe care îi poți contacta astfel.
Al doilea trimestru – săptămânile 13-26
Fă programări pentru consultațiile prenatale și investigațiile din al doilea trimestru
În al doilea trimestru de sarcină controalele periodice au loc de regulă lunar, iar principalele investigații constau într-o analiză de sânge între săptămâna 15 și săptămâna 18 și o ecografie între săptămâna 18 și săptămâna 20 pentru a verifica dezvoltarea bebelușului tău, alături de alte investigații pe care ți le poate recomanda medicul tău.
Alătură-te unui grup de nașteri
Împărtășește-ți experiențele și beneficiază de sprijin din partea altor femei însărcinate, care vor naște cam în aceeași perioadă cu tine.
Fă un plan pentru naștere
Discută despre opțiunile tale cu privire la travaliu și naștere cu medicul de familie și partenerul tău și întocmește un plan pentru naștere. Acesta poate fi cât de detaliat preferi - dacă vei să asculți Mozart în sala de naștere, scrie! Aliniază-ți planul cu medicul care îți va asista nașterea.
Fă programări pentru cursuri prenatale
Aceste cursuri utile îți vor explica la ce poți să te aștepți în timpul travaliului, opțiunile de calmare a durerii, exercițiile pentru sarcină și îngrijirea de bază a copilului, cum ar fi hrănirea și calmarea. În plus, reprezintă și o oportunitate de a adresa întrebări, a discuta despre sentimentele tale și a întâlni viitori părinți din zonă.
Învață despre alăptare
Alăptarea bebelușului prezintă beneficii importante pentru sănătatea amândurora. Dacă intenționezi să alăptezi, moașa îți va oferi sfaturi despre tehnici de alăptare.
Fă-ți exercițiile pentru planșeul pelvian
Mușchii planșeului pelvian pot slăbi sub influența sarcinii și a nașterii, provocând scurgeri necontrolate ale vezicii urinare. Aceste exerciții simple te vor ajuta să îți tonifici mușchii.
Ia în considerare serviciile de îngrijire a copiilor
Dacă intenționezi să te întorci la muncă după nașterea bebelușului, află ce opțiuni de îngrijire a copilului sunt disponibile în zona ta. Pentru unele, înscrierile se fac cu mult timp înainte, așa că pune-te pe lista celor pe care le preferi înainte de a naște.
Mergi la cumpărături de îmbrăcăminte de maternitate
Probabil ai observat că hainele tale nu îti mai vin bine - este momentul să cauți haine de maternitate! Veți avea nevoie și de un sutien special.
Al treilea trimestru – săptămâna 27 până la naștere
Achiziționează articole esențiale pentru bebeluș
Pe lângă mobilier, vei avea nevoie și de un cărucior, haine de bebeluș, scutece și alte articole esențiale. Există o gamă largă de oferte din care poți cumpăra sau le poți împrumuta de la prieteni și rude cu copii mai mari.
Cumpără un alt sutien de maternitate
Acordă atenție susținerii bustului pe toată perioada sarcinii și de după. Sânii tăi vor fi crescut de la primul sutien de maternitate pe care l-ai cumpărat, așa că vei avea nevoie de altul care să ți se potrivească în jurul săptămânii 28.
Montează scaunul de mașină al bebelușului
Siguranța este pe primul loc. Copiii trebuie să fie asigurați cu un sistem de siguranță aprobat, montat corespunzător orientat spre spate, atunci când se află în mașină. Vei avea nevoie de el pentru a aduce nou-născutul acasă de la spital, așa că instalează unul mai devreme decât mai târziu. Standardele și reglementările actuale privind dispozitivele auto pentru copii sunt disponibile pe ETSC și website-ul Comisiei Europene .
Fă-ți bagajul de spital
Există posibilitatea să fie nevoie să ajungi la spital rapid, așa că bagajul de spital trebuie să fie pregătit de plecare în orice moment. Nu uita să incluzi toate articolele esențiale pentru bebeluș.
Pregătește camera bebelușului
Amenajează camera bebelușului astfel încât totul să fie pregătit când ajungi acasă de la spital.