Mama și bebelușul

Sfaturi pentru alăptare

Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:

 • Care sunt beneficiile alăptării?
 • Care sunt cele mai bune suplimente pentru alăptare?
 • Ce se găsește în laptele matern?

Pentru acele femei care pot alăpta și aleg să facă acest lucru, alăptarea unui bebeluș poate aduce extrem de multe satisfacții. Cu toate acestea, nu te aștepta la prea multe de la tine sau de la nou-născut chiar de la început. Alăptarea este o abilitate pe care o vei deprinde și perfecționa din mers. S-ar putea chiar să ai nevoie de lecții de alăptare de la un expert care să te ajute pe parcurs.

Află mai multe despre:

  Nu doar că laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluș, ci alăptarea are și beneficii fizice și emoționale pentru amândoi.

  Din punct de vedere practic, laptele matern conține amestecul perfect de substanțe nutritive pentru creștere bebelușului tău și îl ajută să se protejeze împotriva infecțiilor și alergiilor.

  Legătura care se construiește prin alăptare este un alt lucru de care multe femei se bucură în acest proces și, odată ce ai l-ai deprins, alăptarea poate fi una dintre cele mai pașnice momente ale zilei. 

  Altceva? În timpul alăptării se eliberează un hormon care încurajează uterul să se contracte înapoi la dimensiunea anterioară. Vei vedea și că alăptarea arde calorii și te va ajuta să intri din nou în jeanșii preferați. 

  La fel ca mersul pe bicicletă, nu ne naștem învățate să facem acest lucru și multe proaspete mame au nevoie de ajutor pentru a alăpta. Nu te teme să ceri sprijinul moașei, asistentei medicale sau medicului de familie. Sau poți apela linia telefonică națională de asistență pentru alăptarea, 24 de ore 7 zile pe săptămână sau numărul 1800 686 268.

  Laptele matern uman este în general format din 87% apă, 4% grăsimi, 1% proteine și 7% lactoză. 

  Conținutul laptelui matern are uimitoarea capacitate de a se adapta la nevoile în schimbare ale copilului tău pe măsură ce crește. Spre exemplu, în primele câteva zile după naștere, vei produce ceea ce este cunoscut sub denumirea de colostru, un lichid lipicios de culoare galbenă. Printre beneficiile colostrului se numără protejarea bebelușului împotriva infecțiilor și construirea sistemului său imunitar. După câteva zile, laptele tău „va apărea” și va semăna mult mai mult cu laptele pe care îl vezi de obicei. 

  Potrivit site-ului guvernului federal EatForHealth.gov.au , mamele care alăptează au vor avea probabil nevoie de un supliment pentru alăptare care conține iod și folat. Alte ghiduri, inclusiv cele ale Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor din Australia și Noua Zeelandă (RANZCOG) recomandă tuturor femeilor care alăptează să ia un supliment care conține iod. 

  Vitaminele Elevit Breastfeeding sunt special concepute și adaptate pentru a susține necesarul nutrițional crescut al mamelor care alăptează. Acest produs contribuie la atingerea nivelurilor de energie necesare și conține atât acid folic (o formă de folat), cât și iod. Include și alte substanțe benefice pentru sănătate:

  • Betacaroten: Susține dezvoltarea sănătoasă a vederii, în general, și sănătatea ochilor bebelușului
  • Omega-3 (DHA): Asigură o dezvoltare sănătoasă a creierului și a vederii bebelușului
  • Vitamine din Grupa B și fier: Ajută să acoperirea necesarului de energie
  • Vitamina D: Ajută la absorbția calciului
  • Zinc și Vitamina C: Susține o imunitatea sănătoasă