Mama și bebelușul

Recuperarea după travaliu 

Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:

  • Când voi simți că am revenit la normal după naștere?
  • Cât va dura recuperarea după travaliu?
  • Ce pot face pentru a-mi ajuta corpul să se recupereze după travaliu?

Nașterea naturală sau cezariană; travaliu are acest nume dintr-un motiv - poate fi o muncă grea. Din acest motiv este extrem de important pentru tine să ai grijă de corpul tău pe măsură ce se reface după nașterea bebelușului.

Află mai multe despre:

    Micșorarea uterului: Uterul tău a fost întins ca un balon și va dura câteva săptămâni pentru a reveni la dimensiunea obișnuită. Pe măsură ce uterul se contractă - alăptarea poate declanșa acest proces - poți avea crampe asemănătoare contracțiilor ușoare sau dureri în timpul menstruației.

    Sângerare: În primele patru până la șase săptămâni după naștere, vei avea sângerări vaginale denumite lohii - acest lucru se va întâmpla indiferent dacă ai născut vaginal sau prin cezariană. Sângerarea poate fi destul de abundentă în primele câteva zile după naștere, la fel ca o menstruație abundentă, însă apoi ar trebui să își schimbe culoarea în maro-rozuliu și, în cele din urmă, să se oprească. Dacă alăptezi, probabil că menstruația nu va reveni până când nu vei înceta să alăptezi. Dacă nu alăptezi, cel mai probabil menstruația va reveni după cinci sau șase săptămâni de la naștere.

    Hemoroizi: Apariția hemoroizilor după naștere este o situație destul de des întâlnită, dar aceștia dispar, de regulă, în câteva zile. Evită constipația consumând multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale și bând multă apă. Medicul sau farmacistul îți pot prescrie medicamente pentru hemoroizi, dacă ai nevoie.

    Sensibilitate: Dacă ai născut natural, vei resimți dureri vaginale. Pachetele cu gheață pot ajuta la reducerea umflării. Dacă ai născut prin cezariană, incizia va fi foarte sensibilă. Ridică-te încet și apleacă-te îndoind genunchii dacă trebuie să ajungi la ceva de pe sol. Dacă îți vine să strănuți sau să tușești, pune o mână pe secțiunea inciziei. 

    Afectiv: Este destul de obișnuit să te simți tristă și să plângi în primele trei până la patru zile după naștere. Hormonii și oboseala conspiră împotriva ta. Dacă senzațiile se agravează și nu le poți face față, vorbește cu medicul sau moașa.

    Incontinență: Unele femei pot fi afectate de incontinență în urma travaliului. Spune-i medicului sau moașei despre situație și cere-le sfatul. Reia exercițiile pentru planșeul pelvian pentru că te vor ajuta să îți întărești mușchii și să ameliorezi din probleme.

    Nevoile nutriționale ale femeilor care alăptează cresc cu până la 88%, deci este important să ai o alimentație sănătoasă și bine echilibrată.

    Respectă dieta pe care ai adoptat-o în sarcină și umple farfuria cu fructe și legume, proteine slabe și produse lactate cu conținut redus de grăsimi. Bea multă apă și evită alcoolul, mai ales dacă alăptezi pentru că mici cantități pot trece în laptele matern.

    Ia Elevit Breastfeeding pentru a te asigura că beneficiezi de aportul zilnic recomandat de micronutrienți esențiali și benefici pentru sănătatea ta, dar și pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului (dacă alăptezi).

    Deși fiecare femeie este diferită, există câteva modalități simple prin care poți să îți ajuți corpul să se refacă după travaliul prin care ai trecut. 

    Odihnește-te și relaxează-te pe cât de mult poți și cere ajutorul familiei și prietenilor dacă ai nevoie de el

     

    Ai răbdare: Roma nu a fost construită într-o zi - și nici bebelușul tău. Amintește-ți că ai fost însărcinată timp de nouă luni drept pentru care nu vei arăta și nici nu te vei simți ca înainte de sarcină peste noapte. 

    Fii bună: Fie că ai născut natural sau prin cezariană, corpul tău a trecut prin multe. Așa că fii bună cu el. Odihnește-te și relaxează-te pe cât de mult poți și cere ajutorul familiei și prietenilor dacă ai nevoie de el 

    Rămâi pozitivă: În zilele și săptămânile de după travaliu, corpul tău poate arăta foarte diferit de cum îl știai înainte de sarcină. Dă-i timp să se repare și să rămâi încrezătoare și optimistă. Schimbarea necesită timp, dar se va întâmpla în final.