Mama și bebelușul

Lista de control a proaspeților părinți

Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:

 • Cum înregistrez nașterea bebelușului meu?
 • Când trebuie să îmi vaccinez bebelușul?
 • Ce trebuie să fac ca proaspăt părinte?

Bebelușul tău a venit pe lume și, pe lângă faptul că se bucură de toată afecțiunea arătată nou-născuților, există câteva lucruri care trebuie bifate pe lista lucrurilor de făcut în primele câteva zile și săptămâni.

Află mai multe despre:

  Înregistrează nașterea bebelușului: În majoritatea statelor, nașterea bebelușului trebuie înregistrată în termen de 60 de zile. Dacă spitalul sau centrul de nașteri nu ți-au dat formularul, accesează-l online aici.

  Depune cereri pentru prestații sociale: Statul oferă mai multe beneficii financiare pe care le poți solicita. Înscrie-și copilul la Direcția pentru Protecția Copilului pentru obținerea alocației.

  Îngrijirea pe timp de zi și înscrierea la școală: Există o competiție intensă pentru un loc în centrele de îngrijire pe timp de zi și școli. Dacă te întorci la muncă sau ai în vedere o anumită școală privată, este momentul să îți faci cunoscut acest interes.

  Programează consultațiile medicale ale bebelușului: Consultațiile periodice ale bebelușului trebuie programate pentru perioadele între una și patru săptămâni, șase și opt săptămâni și șase și nouă luni. Vaccinurile în primul an de viață se fac la naștere, la 2 luni, la 4 luni, la 11 luni și la 12 luni. 

  Un bebeluș într-o salopetă este așezat pe un cântar de bebeluși
   

  Consultul postnatal: Programează un consult la medicul tău după patru până la șase săptămâni de la naștere pentru a te asigura că totul revine la normal. Este un moment bun pentru a discuta despre sentimentele tale și despre orice problemă pe care o ai.

  Ia-ți multivitaminele: Dacă alăptezi, vei avea probabil nevoie de ajutor pentru a te asigura că obții cantități suficiente din substanțele nutritive importante atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Anumite substanțe nutritive sunt deosebit de greu de obținut în cantități suficiente doar din alimentație, iar ghidurile1 recomandă tuturor femeilor care alăptează să ia un supliment care conține iod. Elevit Breastfeeding este un supliment cu multivitamine și minerale conceput pentru femeile care alăptează și respectă recomandarea privind conținutul de iod.

  Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, ia suplimentul pentru sarcină Elevit.

  Mamă cu un băiețel întinși pe podea făcând exerciții

  Începe exerciții postnatale:

  Mușchii planșeului pelvian și abdominali vor avea nevoie de tonifiere după naștere. De ce nu te-ai alătura altor proaspete mame într-un curs de exerciții postnatale organizat de spitalul sau sala de sport locală? Te poate ajuta la recuperare și este o modalitate excelentă de a întâlni mame cu bebeluși de aceeași vârstă ca al tău.

  Gândește-te la contracepție: Dacă nu intenționezi să rămâi din nou însărcinată, ia în considerare diferitele metode contraceptive. Contrar credinței populare, alăptarea nu este un contraceptiv de încredere. Întreabă medicului despre cea mai bună metodă pentru tine.

   

  1RANZCOG, Aportul suplimentar de vitamine și minerale și sarcina, disponibil la

  https://www.ranzcog.edu.au/RANZCOG_SITE/media/RANZCOG-MEDIA/Women%27s%20Health/Statement%20and%20guidelines/Clinical-Obstetrics/Vitamin-and-mineral-supplementation-in-pregnancy-(C-Obs-25)-Review-Nov-2014,-Amended-May-2015.pdf?ext=.pdf