Sarcina
Alimentația în timpul sarcinii
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
- Ce alimente ar trebui să consum în timpul sarcinii?
- Ce alimente ar trebui să evit în timpul sarcinii?
- Pot lua medicamente în timpul sarcinii?
Sarcina este una dintre cele mai solicitante perioade prin care puteți trece din punct de vedere nutritiv. De fapt, în timpul sarcinii, aportul de nutrienți recomandat a fi obținut din alimentație crește cu până la 50%3.
Pe toată durata sarcinii, și tu și bebelușul tău veți avea nevoie de cantități mai mari de nutrienți pentru a un nivel de energie și o dezvoltare optime. Ce altceva mai trebuie însă să știi?
Află mai multe despre:
La fel ca în cazul alimentației în perioada premergătoare sarcinii, dieta în timpul sarcinii ar trebui să conțină din alimente integrale sănătoase - cum ar fi fructe, legume, produse lactate și carne neprelucrată.
Toate aceste tipuri de alimente vor asigura cantități suficiențe de nutrienți esențiali pentru sarcină, cum ar fi folat, fier și iod. Multivitaminele Elevit te vor ajuta să iți completezi dieta zilnica cu micronutrienții de care ai nevoie în timpul sarcinii.
Dacă în primul trimestru grețurile de dimineață te-au lovit în plin, pe măsură ce simptomele se estompează, dorința de a mânca din nou orice altceva decât biscuiți vine ca o mare ușurare.
Concentrează-te mai degrabă pe calitate, decât pe cantitate. Umple farfuria cu carne slabă, legume cu frunze verzi și lactate bogate în calciu.
Însă, în ciuda mitului că mănânci pentru doi, este important să nu exagerezi - nu uita că unul dintre voi este destul de mic.
Concentrează-te mai degrabă pe calitate, decât pe cantitate. Umple farfuria cu opțiuni sănătoase, cum ar fi carne slabă, legume cu frunze verzi și lactate bogate în calciu. Dacă te simți mai flămândă decât de obicei, asigură-te că ai îndemână gustări sănătoase - legume tăiate, un baton cu muesli și cu conținut redus de zahăr sau fructele îți vor oferi mai multă susținere decât o gogoașă sau un baton de ciocolată.
Din nou, la fel ca în cazul alimentație din perioada premergătoare sarcinii, pe lângă alimentele bogate în grăsimi, alcoolul și cofeina, în timpul sarcinii se recomandă să eviți și carnea procesată, salatele semipreparate și peștele cu conținut ridicat de mercur.
Pe măsură ce sarcina avansează, pofta de mâncare poate crește, însă spațiul disponibil pentru a stoca toate aceste alimente începe să devină destul de aglomerat. Ai putea să descoperi că te așezi la masă cu o poftă de mâncare de lup, dar după doar câteva înghițituri te simți sătulă.
Prea multă mâncare poate cauza arsuri la stomac și indigestie, iar dacă ești însărcinată, simptomele asociate pot fi chiar și mai pronunțate decât de obicei. Optează să consumi cantități reduse de alimente mai des, distribuite pe toată durata zilei, în detrimentul unul număr mic mese cu farfurii pline cu vârf.
Siguranța alimentară în timpul sarcinii este esențială. Pe lângă faptul că și tu și bebelușul tău aveți nevoie de toți nutrienții pe care îi puteți obține, anumite tulpini ale bacteriilor care cauzează toxiinfecție alimentară pot fi extrem de nocive, așa că recomandarea este să ai mai multă grijă decât de obicei atunci când pregătești masa. Câteva măsuri recomandate:
- Spălă-te bine pe mâini înainte de a pregăti și consuma mâncarea.
- Asigură-te că bucătăria este curată pentru a evita germenii și bacteriile nedorite.
- Asigură-te că alimentele sunt gătite corespunzător pentru a evita infecțiile bacteriene și intoxicațiile alimentare.
- Depozitează alimentele în mod corespunzător și fii atentă la termenele de expirare.