Planificare

Alimentația și cum să rămâi însărcinată

Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:

 • Care sunt alimentele recomandate atunci când încerci să rămâi însărcinată?
 • Care sunt alimentele nerecomandate atunci când încerci să concepi un copil?
 • Cum obțin suficient acid folic, fier și iod?

Alegerea unei diete bine echilibrate, bazată pe alimente sănătoase și bogate în vitamine, este cel mai bun mod de a-ți pregăti corpul pentru sarcină. Fiind atentă la ce pui pe farfurie – și la ce să eviți, măcar o perioadă – îți va crește șansele unei concepții sănătoase și îți va menține starea generală de sănătate pe măsură ce avansezi în călătoria spre statutul de părinte. Deci, ce provizii ar trebui să îți faci?

Află mai multe despre:

  Știai că pentru a avea cele mai mare șanse de a concepe un copil este important ca ambii părinți să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă înainte de sarcină? Alimentele potrivite sunt cele conțin substanțe nutritive care dau femeilor energie și le asigură o stare optimă de sănătate – mediul de care avem nevoie pentru actul concepției –, dar pot în același timp să dea și un impuls fertilității și sănătății spermei bărbaților. 

  Deci, iată ce trebuie să mănânci în fiecare zi pentru a atinge aportul de nutrienți recomandat pentru cele mai bune șanse de a avea un copil*:

  1. Acid folic: în jur de 700 g de spanac fiert sau 15 felii de pâine
  2. Iod: în jur de 200g de stridii sau 6 ouă
  3. Fier: în jur de 900 g de carne roșie sau 250 g de ficat de pui.

  *Estimările au la bază Standardele alimentare din Australia și Noua Zeelandă, NUTTAB 2010.

  Poate fi dificil să atingi ținte recomandate doar consumând alimente, dar nu trebuie să îți faci griji. Elevit este aici să te ajute. Poți suplimenta dieta zilnică cu  multivitaminele pentru sarcină Elevit și rezolvat ușor problema varietății de micronutrienți de care ai nevoie pentru o sarcină sănătoasă.

  E timpul să umpli farfuria! O farfurie pe care se află alimentele potrivite nu doar că îți va crește șansele de o concepție sănătoasă, ci și te va face să te simți grozav. Iată cu ce trebuie să îți umpli „cămara”:

  Diferite boluri cu salată pe o masă din lemn albă

  Carbohidrați bogați în fibre  – Aceștia pot fi obținuți din la legume și fructe proaspete și cereale. Și nu uita: cu cât este mai colorată farfuria – ardei gras roșu, morcovi portocalii, spanac verde – cu atât va fi mai variată gama de vitamine și minerale de care te vei bucura.   

  Produse lactate – Ține sub control conținutul de zahăr alegând iaurt grecesc simplu în detrimentul înghețatei sau versiunilor aromatizate de iaurt care abundă în zahăr. 

  Alege alimentate bio – pesticidele pot afecta echilibrul hormonal și așa destul de fragil și producția de spermă. Așadar, ori de cât ori este posibil, alege alimente integrale, alimente neprelucrate (sau supuse unui nivel minim de procesare), cum ar fi fructe și legume, carne, ouă și leguminoase și produse lactate.
   

  Alcool și cofeină – bea apă sau produse fără cofeină de câte ori poți. Dacă nu poți să trăiești fără cafea, limitează cantitatea la 200 mg pe zi, adică aproximativ două espresso-uri sau 3-5 căni de ceai.  Și băuturile energizante trebuie evitate.

  Alimentele care pot conține listeria – delicatese preferate, cum ar fi brânza moale, pateul, mezelurile, salate semipreparate, peștele crud sau afumat și ouăle negătite conțin listeria și ar trebui evitate.

  Opțiunea „gătit mediu” - Cere carnea gătită bine pentru a reduce riscul de infecții bacteriene. 

  Pește - Propune-ți (și respectă-ți promisiunea) să consumi pește de 2-3 pe săptămână, însă evită tipurile care conțin niveluri ridicate de mercur, inclusiv pion (biban de mare), somn, rechin cleios (rechin în general), pește spadă și marlin.

  Ingrediente

  Brocolli verde

  Acid folic

  Elevit conține 800 mcg

  Acidul folic este o vitamină din grupa B care ajută la dezvoltare și creștere. Creșterea cantității de folat din dieta ta, înainte de sarcină și în timpul acesteia, poate ajuta la dezvoltarea normală a sistemului nervos al fătului.