Planificare

Renunțarea la contracepție

Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:

 • Când ar trebui să renunța la pilulă?
 • Cât timp durează ca substanțele din pilula contraceptivă să mi se elimine din corp?
 • Când voi fi fertilă din nou?

Pregătirea pentru a încercările de a face un copil este un pas incitant, iar o condiție imperativă este să îți iei rămas bun de la anticoncepțional. Indiferent dacă ai folosit prezervativul, pilula contraceptivă sau trebuie să ți se îndepărteze dispozitivul intrauterin, există modalități prin care îți poți ajuta corpul să devină un spațiu optim pentru conceput bebeluși.

Află mai multe despre:

  Ești pregătită să rămâi însărcinată? Renunță la metodele contraceptive. Și atâta timp cât ești fericită și sănătoasă, nu există nimic care să te împiedice să încerci imediat. Și nu uita că fiecare femeie este diferită. În funcție de metoda contraceptivă și de corpul tău, perioada de așteptare poate fi mai lungă decât ți-ai dori. 

  Prezervative – Prezervativele nu îți afectează ovulația, deci tot ce trebuie să faceți este să nu le mai utilizați. Dar nu le aruncați la coș imediat. Dacă mai au ani până de expirare, s-ar putea dovedi utile după venirea bebelușului.

  Pilula – Deși fiecare femeie este diferită, ciclul menstrual revine la normal după 4-8 săptămâni de la renunțarea la pilulă sau chiar mai devreme. Vorbește cu medicul de familie dacă ai nelămuriri.

  Dispozitivele intrauterine – Nimic nu te împiedică să rămâi însărcinată imediat ce dispozitivul intrauterin este îndepărtat, iar utilizarea acestuia nu ar trebui să își afecteze fertilitatea pe viitor. Vorbește cu medicul tău după ce ți-a îndepărtat dispozitivul dacă ai nevoie de orice recomandări suplimentare. 

  Nu există reguli concrete și cu rezultate instantanee cu privire la momentul în care ar trebui să începi să încerci să faci un copil după renunțarea la măsurile de planificare familială. Anumite femei nu vor să piardă niciun minut, în timp ce altele vor dori să aștepte până când apar primele semne de ovulație.  Odată cu prima menstruație, poți utiliza instrumentul de urmărire a ovulației Elevit ovulation tracker pentru a știi exact care sunt perioadele în care șansele să rămâi însărcinată sunt cele mai mari.

  Dacă este prima dată când încerci să rămâi însărcinată, relațiile sexuale ar putea fi chiar mai plăcute și mai incitante odată ce ți-ai luat la revedere de la contracepție . Dacă ați folosit pilula sau un dispozitiv intrauterin, corpul tău poate trece prin unele modificări pe măsură ce hormonii se „așază”. Și totuși, nu ar trebui să existe niciun efect asupra senzațiilor din timpul raporturilor sexuale. Dacă simți orice disconfort, cere-i sfaturi medicului de familie.