Planificare
Când ești cel mai fertilă?
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
- Când sunt cel mai fertilă?
- Cum știu când sunt la ovulație?
- Cât de mult poate supraviețui sperma?
- Cum programez sexul pentru a concepe un copil?
Unele cupluri norocoase se sincronizează perfect si femeile rămân însărcinate fără absolut nici un efort. Pentru restul dintre noi, procesul de concepție poate fi o loterie. Cel mai eficace mod de a reuși este să înțelegi ciclul reproductiv al corpului și să stabilești care este cel mai bun moment din lună a încerca să rămâi însărcinată.
Află mai multe despre:
Fereastră de fertilitate durează aproximativ șase zile – cu cele cinci zile înainte de ovulație și ziua în care are loc efectiv ovulația, deși ovulul tău rămâne fertil doar aproximativ 24 de ore.
Obiectivul tău trebuie să fie să faci sex de două sau trei ori în zilele premergătoare ovulației
Pentru că sperma poate supraviețui câteva zile, o tactică de succes poate fi să vă programați momentul astfel încât sperma partenerului să fie în zonă, așteptând să îți întâmpine ovulul atunci când este eliberat. Desigur, vă puteți sincroniza perfect făcând dragoste chiar înainte de momentul când anticipezi că vei fi la ovulație, astfel încât spermatozoizii să sosească exact în momentul în care este eliberat ovulul. Obiectivul tău trebuie să fie să faci sex de două sau trei ori în zilele premergătoare ovulației.
Ciclul fiecărei femei este diferit, motiv pentru care am creat acest calculator simplu al ovulației pentru a te ajuta să afli data ovulației. Pentru a-l putea utiliza, trebuie să știi prima zi a ultimei menstruații și durata tipică a ciclului menstrual (dacă nu este regulat, ține evidență timp de câteva luni și calculează durata medie).
Odată ce ai aflat când este probabil că te vei afla la ovulație, poți planifica cel mai bun moment pentru a face sex pentru a concepe un copil.
Temperatura corpului tău în stare de odihnă, cunoscută și sub denumirea de temperatura corporală bazală, crește atunci când ești la ovulație. Înregistrarea temperaturii timp de câteva luni te poate ajuta să anticipezi cu mai multă precizie când te vei afla la ovulație. Ovulația are de obicei loc la începutul unei perioade de creștere a temperaturii, care durează cel puțin trei zile.
Pentru o mai mare acuratețe, îți recomandăm să folosești un termometru digital sau de fertilitate pentru a-ți lua temperatura la aceeași oră în fiecare dimineață, înainte de a te ridica din pat.
În jur de 50% dintre cupluri reușesc în acest demers în decurs de trei luni de la prima încercare, iar peste opt din zece rămân femei însărcinate în decurs de un an. Și totuși, fiecare cuplu este diferit, așa că nu aveți motive să vă stresați și trebuie să încercați să păstrați romantismul și o atitudine pozitivă. Nu ezita să discutați despre orice motiv de îngrijorare cu medicul de familie.
Recunoaște semnele
Cunoașterea modului în care se modifică mucusul cervical în timpul ciclului menstrual te poate ajuta să anticipezi când este mai probabil ca actul sexual să aibă ca rezultat concepția.
Modificări ale mucusului cervical |
Înainte de ovulație (imediat după menstruație), vei produce o cantitate foarte redusă de mucus. Acesta are o consistență groasă și lipicioasă și o culoare albă sau opacă și îți vei simți vaginul destul de uscat. În această etapă, șanse de a rămâne însărcinată sunt foarte reduse. |
Apropierea ovulației: Producția de mucus va crește, iar culoarea și vaginul se va simți umed. Acum este momentul când ai o șansă mai bună de a rămâne însărcinată. |
În jurul ovulației: Mucusul se va subția, va deveni transparent și cu o consistență asemănătoare albușului de ou crud și îți vei simți vaginul destul de umed. Acum este momentul când ai cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată. |
După ovulație: Consistența mucusului tău va redeveni groasă și lipicioasă, iar vaginul va începe să se simtă destul de uscat. Șansele de a rămâne însărcinată în această etapă vor începe să scadă. |