Planificare

Ești însărcinată?

Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:

 • Care sunt semnele timpurii a sarcinii?
 • Sunt însărcinată?
 • Cum știu că sunt însărcinată?

Multe femei încep să resimtă și să vadă semnele că sunt însărcinate foarte devreme. Cu toate acestea, deși este normal să fii entuziasmată, nu uita că singurele modalități de a afla dacă ești sau nu însărcinată este să folosești un test de sarcină pentru acasă sau în urma unei consultații la medic de familie. Dacă crezi că ai putea fi însărcinată, fă un test pentru a-ți confirma suspiciunile.

Află mai multe despre:

  Din momentul în care ai conceput un copil, corpul tău începe să se transforme. Deși aceste schimbări nu se manifestă – cel puțin la început – și la exterior, vei începe să simți diferențele după doar câteva săptămâni.

  Dacă încerci să rămâi însărcinată și te simțiți sau chiar îți este rău, acesta ar putea fi un semn

   

  La ce trebuie să fii atentă:

  Grețurile de dimineață Nu este deloc greu să ignori senzațiile de greață – la urma urmei, parcă săptămâna trecută a umblat un virus pe la birou, nu-i așa? Dacă încerci însă să rămâi însărcinată și te simțiți sau chiar îți este rău, acesta ar putea fi un semn că ai reușit!  Până la 80% dintre femei se confruntă cu grețuri dimineața în primul trimestru de sarcină, cel mai probabil ca o consecință a creșterii cantității de hormoni ai sarcinii.

  Modificări ale sânilor Dacă dintr-o dată îți sar nasturii de la cămașa cu care mergi la muncă sau resimți dureri când alergi dimineața, ai putea fi însărcinată. Sânii mai mari și mai tari pot fi un semn timpuriu al sarcinii. Mameloanele se pot mări și ele, culoarea lor se închide și devin mai proeminente.

  Oboseala Dacă ațipești în timpul întâlnirii de dimineață ar putea fi un semn că ai nevoie de o schimbare în carieră. Dar poate însemna și că ești însărcinată. Nivelurile ridicate de progesteron, ca să nu mai vorbim și de orele suplimentare pe care le face corpul tău pentru a crește bebelușul, te pot face să te simți epuizată.

  Emoții accentuate Dacă te simți mai emotivă, ursuză sau îți sare țandară din orice, toate acestea ar putea fi semne că ești însărcinată. Nivelurile ridicate de hormoni pot induce femeilor însărcinate o emotivitate mai ridicată decât de obicei.

  Poftele și aversiuni Dacă îți pregătești gustarea preferată, doar ca să afli că nu îi mai suporți nici gustul sau mirosul, sunt mari șase să fii însărcinată. Multe femei recunosc că, în sarcină, poftesc dupa mâncăruri pe care altă data le urau sau ca cele pe care le preferau înainte de sarcina le provoacă acum repulsie.

  Senzația de buimăceală Chiar la începutul sarcinii, modificările hormonale pot crea senzații amețeală. Dacă le simți frecvent, consultă un medic.

  Nu fi dezamăgită chiar dacă ai avut unele simptome, însă testul de sarcină dovedește a fi negativ. Majoritatea cuplurilor fertile au nevoie de 12 luni de încercări pentru ca jumătatea feminină să rămână însărcinată. Dacă ești îngrijorată de fertilitatea ta sau a partenerului tău, vorbește cu medicul de familie.