Planificare

De ce să iei vitamine pentru sarcină

Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:

 • De ce are bebelușul meu nevoie de folat sau acid folic??
 • Ce suplimente ar trebui să iau înainte de concepție?
 • Cum obțin suficienți nutrienți pentru bebelușul meu?
 • Ce multivitamine pentru sarcină ar trebui să folosesc?

Știai că pentru a asigura sprijin optim pentru dezvoltarea bebelușului, este important să ai rezerve suficiente de folat în primele zile și săptămâni după concepție, înainte chiar să afli că ești însărcinată? Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă să începi administrarea unui supliment pentru sarcină cu cel puțin o lună înainte de a începe să încerci să faci un copil. Un alt motiv este faptul că un supliment îți va furniza substanțe nutritive și antioxidanți pentru a-ți acoperi nevoile crescute din timpul sarcinii.

Află mai multe despre:

  Elevit 1 este  un supliment alimentar care are o formulă special concepută pentru a te ajuta să acoperi nevoile nutriționale crescute atunci când încerci să concepi un copil, dar și în perioada sarcinii. Elevit 1 conține 800 mcg de acid folic, 2,6 mcg de cianocobalamină(B12) și 14 mg de fier elementar. Un studiu * a arătat că cele 800 mcg de acid folic care se regăsesc în compoziția Elevit 1 ajută la atingerea nivelului recomandat de folat, cu efect de protecție, în sânge în doar patru săptămâni. 

  Elevit 1 contine si acid folic sub forma de Metafolin, o forma de folat bioactiv. Combinatia echilibrata de acid folic si Metafolin ajuta la mentinerea nivelurilor optime de acid folic la toate femeile aflate in perioada de pre-conceptie sau in perioada primului trimestru de sarcina.

  Chiar și mânați de cele mai bune intenții, asigurarea unui nivel suficient de vitamine și minerale esențiale doar prin alimentație se poate dovedi o provocare. Spre exemplu, bebelușul tău va avea nevoie de acid folic aproape imediat după concepție. Fără un supliment, ar trebui să consumi 700g de spanac gătit sau 15 felii de pâine pentru a obține o cantitate suficientă doar din surse alimentare.

  Consiliul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Australia (NHMRC) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că femeile nu obțin suficient iod din alimentație și recomandă administrarea unui supliment de cel puțin 150 mcg pe zi, atunci când ai în vedere o sarcină. (Femeile cu afecțiuni tiroidiene preexistente trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a lua un supliment.)

  Elevit conține 800mcg de acid folic și 220mcg de iod și este conceput pentru a satisface nevoile nutriționale crescute în perioada premergătoare concepției, dar și în timpul sarcinii și al alăptării.

  Folatul, forma nutritivă a acidului folic, joacă un rol esențial în dezvoltarea sistemului nervos central al unui bebeluș nenăscut.

  Este important să ai rezerve suficiente de folat în primele zile și săptămâni după concepție, înainte chiar să afli că ești însărcinată

   

  În primele câteva săptămâni de sarcină, înainte ca majoritatea femeilor să afle că sunt însărcinate, bebelușul dezvoltă un tub neural, din care ulterior se creierul și măduva spinării. În această fază, ai nevoie de cantități suficiente de folat în sistemul tău pentru a preveni defectele tubului neural și pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului nervos central al bebelușului.

   

  Iodul ajută la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului nenăscut. Sarcina crește necesarul de iod, iar bebelușul în curs de dezvoltare depinde doar de tine pentru un aport corespunzător din această substanță.

  "Susanne Brämswig et al. Supplementation with a multivitamin containing 800 microg of folic acid shortens the time to reach the preventive red blood cell folate concentration in healthy women, Int J Vitam Nutr Res 
  2009 Mar;79(2):61-70. doi: 10.1024/0300-9831.79.2.61.