Planificare

Pregătirea pentru sarcină

Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:

 • De ce ar trebui să merg la medicul de familie înainte de a rămâne însărcinată?
 • Am nevoie de un supliment înainte de concepție?
 • Cât de multe exerciții fizice ar trebui să fac?
 • Ce alimente ar trebui să evit?

Pregătirile pentru a-ți face o familie sau a o largi pe cea pe care o ai deja sunt o excelentă oportunitate pentru tine și partenerul tău să vă gândiți la sănătatea și starea voastră de bine. Nu e nevoie să complici inutil lucrurile.
Doar dă-ți silința să fii mai atentă la ce mănânci, ia un supliment pentru sarcină, rămâi moderat activă, evită tutunul și fă  programare pentru o consultație la medicul de familie înainte de a concepe cu copil.  

Află mai multe despre:

  Orice discuție cu medicul de familie despre dorința ta de a avea unui copil te va ajuta să ai o sarcină mai sănătoasă. 

  Medicul de familie îți va face un consult general pentru a te asigura că totul este în regulă, îți va confirma că ești la zi cu vaccinurile și îți poate vorbi despre beneficiile unei alimentații sănătoase și o viață activă.

  Medicul de familie sau farmacistul îți pot explica și rolul unui supliment pentru sarcină, cum ar fi Elevit

  Dacă ai mai mulți medici la care mergi de obicei, poate ar fi bine să construiești o relație de încredere cu unul singur înainte de sarcină și după nașterea bebelușului tău.

  O dietă inadecvată îți poate reduce șansele de a rămâne însărcinată. Evitați carnea procesată, băuturile cu mult zahăr și acizii grași care se regăsesc în biscuiți, floricele de porumb făcute la microunde, pizza congelată și preparatele de tip fast-food. 

  Probabil că știi deja că trebuie să reduci la minimum consumul de alcoolul și să eviți drogurile recreative și fumatul atunci când încerci să faci un copil. O dietă bogată în alimente neprocesate, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe și produsele lactate te va ajuta să îți optimizezi șansele de concepție. Fă clic pe linkuri pentru mai multe informații despre ce să mănânci și ce să eviți înainte de a rămâne însărcinată, și în timpul sarcinii

  Este destul de dificil să consumi cantități suficiente de folați și alte substanțe nutritive care sunt vitale pentru dezvoltarea bebelușului în primele săptămâni de sarcină. La fel ca majoritatea femeilor, probabil că nici nu știi că ești însărcinată în această etapă critică, motiv pentru care cel mai bine este să începi să iei zilnic un supliment pentru sarcină, cum ar fi Elevit, cu cel puțin o lună înainte de a încerca să rămâi însărcinată. 

  Menționează-i medicului tău dacă tu sau partenerul tău fumați sau dacă vreunul dintre voi suferă de o afecțiune medicală, cum ar fi diabet, hipertensiune arterială, problemele cardiace sau epilepsie.

  Este esențial să soliciți farmacistului să își analizeze toate medicamentele eliberate pe bază de rețetă, medicamentele eliberate fără rețetă, vitaminele, suplimentele alimentare și remediile homeopate și pe bază de plante.

  Șansele de a rămâne însărcinată scad dacă ai o greutate prea mare sau prea mică. Puteți utiliza acest simplu calculator online al IMC online pentru a afla unde te situezi. Vorbește cu medicul tău dacă simți că trebuie să pierzi sau să câștigi în greutate.

  Fă-ți un obiectiv din a face mișcare, la o intensitate moderată, cel puțin 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii. Nu exagera, însă. Prea multe exerciții fizice îți pot afecta hormonii și îngreuna procesul de concepție.