Regimul alimentar înainte de sarcină

Un regim alimentar echilibrat înainte de sarcină te va ajuta să asiguri substanţele nutritive de care ai nevoie pentru o stare de sănătate generală bună şi pentru vitalitatea organismului şi te va pune pe drumul cel bun pentru a concepe.

Pentru femeile care încearcă să conceapă un copil este important un regim alimentar sănătos, echilibrat, în combinaţie cu un supliment alimentar, administrat zilnic, în perioada premergătoare sarcinii, aşa cum este Elevit 1 comprimate filmate. În felul acesta, vei asigura organismului tău substanţele nutritive esenţiale de care acesta are nevoie pentru a te ajuta să ai o sarcină sănătoasă.

Asigurarea unei cantităţi suficiente de substanţe nutritive exclusiv prin alimentaţie poate fi dificilă.

S-ar putea ca necesităţile nutriţionale crescute din sarcină să fie dificil de acoperit exclusiv prin alimentaţie, chiar dacă depui eforturi în acest sens. De exemplu, ar trebui să consumi zilnic următoarele cantităţi de alimente pentru a acoperi necesarul recomandat din următoarele 3 substanţe nutritive esenţiale pentru sarcină*:

 1. Acid folic: aproximativ 700 g de spanac fiert sau 15 felii de pâine
 2. Iod: aproximativ 200 g de stridii sau 6 ouă
 3. Fier: aproximativ 900 g de carne roşie sau 250 g ficat de pui.

*Estimări bazate pe Standardele alimentare din Australia şi Noua Zeelandă (Food Standards Australia and New Zealand), NUTTAB 2010.

Acesta este motivul pentru care au fost create suplimentele cu multivitamine şi minerale pentru sarcină precum Elevit 1 comprimate filmate, pentru a ajuta la acoperirea necesităţilor nutriţionale crescute pe toată durata perioadei premergătoare sarcinii, în perioada sarcinii şi în perioada alăptării.

Alimente pentru fertilitate

Totuşi, un plan alimentar sănătos şi echilibrat, atât pentru tine, cât şi pentru partenerul tău, vă poate creşte şansele de a concepe un copil şi de a avea o sarcină sănătoasă.

PlanningNutritionArticle

Meniul care ajută fertilitatea femeii

 1. Consumă carbohidraţi bogaţi în fibre alimentare (de exemplu legume şi fructe proaspete şi cereale integrale).
 2. Alege laptele integral şi nu pe cel degresat sau consumă câte o porţie de iaurt cu conţinut integral de grăsimi în fiecare zi.
 3. Redu cantitatea de cafea consumată, evită alcoolul şi băuturile răcoritoare cu conţinut de zahăr. În loc de acestea, consumă apă din belşug.
 4. Redu cantitatea de zahăr pe care o consumi. În loc de zahăr obişnuit, foloseşte îndulcitori naturali (de exemplu, sirop de arţar, miere sau nectar de agave).

Meniul care ajută fertilitatea bărbatului

 1. Bărbaţii trebuie să îşi crească aportul de zinc şi vitamina E.
 2. Include în alimentaţia partenerului o plantă denumită fân grecesc sau schinduf (Trigonella foenum-graecum), deoarece aceasta este bogată în vitaminele A şi D, care stimulează apetitul sexual şi reduc impotenţa. De asemenea, această plantă poate stimula metabolismul, conferindu-i partenerului mai multă energie pentru sex.
 3. Consumă alimente organice cât mai mult posibil. Pesticidele pot afecta echilibrele hormonale delicate şi producţia de spermatozoizi.

De asemenea, poate doriţi să încercaţi afrodisiace (precum ghimbirul, stridiile şi ciocolata neagră), pentru a vă ajuta pe amândoi să aveţi dispoziţia necesară pentru sex.

Baza unui regim alimentar sănătos

Un plan alimentar sănătos este compus din diferite alimente nutritive în procente echilibrate. Ghidurile generale privind alimentaţia recomandă un regim alimentar care să includă zilnic 5 porţii de legume, 2 porţii de fructe, 6 porţii de cereale (orez sau paste), 2,5 porţii de carne sau peşte şi 2,5 porţii de produse lactate degresate.

Anumite alimente precum grăsimile saturate, sarea şi zahărul nu sunt sănătoase dacă sunt consumate în cantităţi mari. Pentru a te ajuta să reduci cantitatea acestora din regimul tău alimentar, e recomandat să treci de la unt la grăsimi nesaturate, (de exemplu uleiuri şi creme tartinabile) şi să reduci cantitatea de alimente procesate şi de tip fast-food pe care le consumi.

De asemenea, aportul lichidian este foarte important pentru sănătatea dumneavoastră. Încercaţi să consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi.

De asemenea, se recomandă ca în situația în care planifici să rămâi însărcinată să respecți următoarele recomandări simple.

 1. Evită alcoolul. Cea mai sigură opţiune este să nu consumi deloc alcool în perioada de timp în care încerci să concepi un copil, în perioada sarcinii şi în perioada alăptării.
 2. Evită alimentele care pot să conţină Listeria. Aceste alimente includ delicatese precum: brânzeturi moi, pateuri, carne insuficient preparată termic, salate semipreparate, fructe de mare crude sau afumate şi ouă crude. Asigură-te de faptul că ouăle, carnea şi peştele pe care le consumi sunt suficient de bine preparate termic.
 3. Alege cu grijă peştele. Anumiţi peşti pot să conţină mai mult mercur decât alţii. Atunci când încerci să concepi un copil, poţi consuma 2-3 porţii (1 porţie are aproximativ 150 g) pe săptămână din majoritatea tipurilor de peşte cu următoarele excepţii:
 • dacă alegi somn (specia Hoplostethus atlanticus) sau pisică de mare, consumă o singură porţie pe săptămână şi nu mai consuma un alt peşte în săptămâna respectivă.
 • dacă alegi rechin (specia Mustelus antarcticus şi alte specii înrudite), peşte spadă sau marlin, consumă o singură porţie într-un interval de timp de 2 săptămâni şi nu mai consuma alt peşte în aceste 2 săptămâni.
 1. Redu cofeina. Încearcă să menţii consumul de cofeină la maximum 200 mg pe zi, adică echivalentul a 2 (două) ceşti de espresso. Nu uita de conţinutul de cofeină din ciocolată, ceai, unele băuturi răcoritoare şi energizante.

Sarcina creşte necesarul anumitor vitamine şi minerale care sunt esenţiale pentru a sprijini dezvoltarea unui copil sănătos.

PlanningNutritionLandingPage2

Necesităţile nutriţionale cresc în timpul sarcinii

Există 3 motive principale pentru care este important să iei un supliment alimentar cu multivitamine şi minerale, aşa cum este Elevit 1 comprimate filmate, dacă planifici conceperea unui copil:

 1. Sarcina este una dintre perioadele de viaţă cu cele mai mari necesităţi nutriţionale. De fapt, în timpul sarcinii, aportul alimentar recomandat de substanţe nutritive creşte cu până la 150%. În pofida celor mai bune intenţii, este dificil de garantat că vei asigura cantităţile nutriționale suficiente exclusiv prin alimentaţie.
 2. Primele câteva săptămâni de sarcină reprezintă o perioadă critică în dezvoltarea copilului. Acum se dezvoltă tubul neural, care este o structură embrionară din care se dezvoltă sistemul nervos cerebrospinal (creierul și măduva spinării) ale copilului, dar și țesuturile care le înconjoară, având rol esenţial pentru sistemul nervos central. Adeseori, până să îţi dai seama că esti însărcinată, copilul începe deja să prindă viaţă. Pentru a te asigura că oferi substanţele nutritive esenţiale în primele câteva săptămâni de dezvoltare ale copilului, începe să iei
 3. Poate trece un anumit timp până când organismul tău va reuşi să îşi „adune” rezervele de substanţe nutritive esenţiale de care are nevoie pentru a se pregăti pentru necesităţile crescute din timpul sarcinii. Elevit 1 comprimate filmate este conceput astfel încât să acopere necesarul crescut al viitoarei mame şi pentru a-i oferi viitorului copil cel mai bun sprijin nutriţional posibil pe întreaga durată a dezvoltării intrauterine a acestuia. Aşadar, începe să iei Elevit 1 comprimate filmate din momentul în care începi încercările de a avea un copil.

Vitaminele şi mineralele cu rol esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului includ acid folic, fier şi iod:

Acid folic

În primele săptămâni de sarcină, înainte ca majoritatea femeilor să-şi fi dat seama că sunt însărcinate, tubul neural s-a dezvoltat deja sau s-a închis. Tubul neural este structura embrionară din care se dezvoltă sistemul nervos cerebrospinal (creierul și măduva spinării) al copilului tău, dar și țesuturile care le înconjoară, având rol esenţial pentru sistemul nervos central. Statusul nutriţional referitor la folați al unei femei poate juca un rol important în formarea tubului neural. S-a dovedit clinic că acidul folic, forma de folat din suplimentele alimentare, reduce riscul apariției defectelor de tub neural, precum spina bifidă. Prin urmare, în perioada de timp în care încerci să concepi un copil, este important să iei un supliment alimentar cu multivitamine şi minerale pentru sarcină care să conțină acid folic, aşa cum este Elevit 1 comprimate filmate. Elevit 1 comprimate filmate conţine 800 micrograme de acid folic.

Iod

Iodul contribuie la dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos al copilului. Sarcina creşte necesarul de iod, iar copilul în creştere este dependent în mod exclusiv de tine pentru a-i furniza necesarul adecvat de iod. Elevit 1 comprimate filmate conţine 250 micrograme de iod, pentru a susţine dezvoltarea creierului copilului tău.

Fier

O alimentaţie săracă în fier poate contribui la apariţia unor probleme de ovulaţie, făcând concepţia mai dificilă. De asemenea, necesarul tău de fier creşte semnificativ odată cu sarcina, pe măsură ce ai nevoie de o cantitate mai mare de sânge pentru tine şi pentru copil. Fierul este important pentru a ajuta la prevenirea deficitului alimentar de fier şi, de asemenea, are beneficii pentru dezvoltarea copilului. Elevit 1 comprimate filmate conţine 60 mg de fier elemental.

Elevit conţine cele mai ridicate niveluri combinate de acid folic, fier şi iod dintre toate produsele cu multivitamine pentru sarcină **

Elevit 1 comprimate filmate te ajută în perioada de timp în care planifici o sarcină.

Elevit 1 comprimate filmate este conceput special pentru femeile care încearcă să rămană însărcinate și pentru primele 12 săptămâni de sarcină. Elevit 2 capsule moi răspunde nevoilor diferite din timpul sarcinii începând cu săptămâna a 13-a, iar Elevit 3 capsule moi satisface nevoile nutriționale crescute din perioada alăptării și a îngrijirii postnatale.

S-a dovedit clinic că acidul folic reduce riscul apariției defectelor de tub neural, precum spina bifidă. Fierul contribuie la prevenirea deficitului alimentar de fier. Iodul este o substanţă nutritivă importantă pentru dezvoltarea creierului copilului tău. Elevit conţine cele mai ridicate niveluri combinate de acid folic, fier şi iod dintre toate produsele cu multivitamine pentru sarcină**, fiind conceput pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copilului tău.

Elevit 1 comprimate filmate este un comprimat mic, care se administrează în doză zilnică unică, de preferat în timpul mesei de dimineață, cu un pahar cu apă.

În cazul în care suferi de grețuri matinale, comprimatul se administrează la prânz sau seara. Este bine ca administrarea Elevit 1 comprimate filmate să înceapă cu cel puţin o lună înainte de concepţie.

Pentru că nevoile nutriționale sunt diferite pe parcursul sarcinii, din săptămâna a 13-a optează pentru Elevit 2, care îți aduce în plus un aport de acizi grași esențiali omega-3 (DHA și EPA).

Elevit 3 este următoarea etapă pentru a ajuta la susținerea nevoilor nutriționale crescute din alăptare și în perioada de îngrijire postnatala. Elevit 3 îți asigură vitamine, minerale și omega-3, importante pentru dezvoltarea sugarului.

S-ar putea să trebuiască să faceţi şi alte modificări ale stilului de viaţă prezent.

Pe lângă respectarea unui regim alimentar sănătos, în perioada premergătoare sarcinii, şi un aport suficient de substanţe nutritive, trebuie să îţi analizezi stilul de viaţă. S-ar putea să trebuiască să faci schimbări şi în acest domeniu pentru a-ţi creşte şansele de a avea o sarcină sănătoasă şi fericită.

**Ianuarie 2017.

În cazul în care ai orice afecţiuni tiroidiene preexistente, trebuie să ceri sfatul medicului înainte de a lua suplimente alimentare cu conţinut de iod.

Eu ...